sobota 27. května 2017

klasické prozkoumávání: Jane Austen #02

Jak mohu lidem představit knihy považované za "klasiku"?
A jak se je mohu v dnešní době a jako knihomol-samouk pokoušet recenzovat?
Z těchto vnitřních pochodů se zrodila myšlenka klasického prozkoumávání.
"Krátké", stručné, ležérní a subjektivní.
Snad se bude líbit. ^.^




anotace si můžete přečíst na:
Databáze knih
Goodreads

     Při vyslovení jména Jane Austen se většině lidí automaticky vybaví Pýcha a předsudek. Jde o slova jako pepř a sůl, peace and quiet, safe and sound - v našich myslích patří k sobě. Jde zcela jednoznačně o nejpopulárnější dílo autorky v kontextu široké společnosti. Nejedna nezadaná (a dost možná i zadaná) žena teskně prohlásí, že čeká na svého Darcyho. A přestože to není zrovna ideální partner, co si budeme nalhávat, už od dobrých patnácti let na něj v nitru duše čekám také. ^▽^

     It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife. 
     Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky.  (kap 1)

     To je ovšem ten problém - co mě k této knize táhne nejvíce je právě nostalgie a jistota hřejivého pocitu štěstí s připitomělým úsměvem po dočtení. Četla jsem ji nesčetněkrát a přitom se ani nejedná o mé nejoblíbenější dílo autorky. Vnímám ji už spíš jako svou "guilty pleasure". Rozhodně vám tedy nemohu podat informace hodné inteligentního člověka nepoznamenaného štěněčí láskou, přesto se budu snažit alespoň pobavit. ^.~

     "(...) I could easily forgive his pride, if he had not mortified mine." 
     "(...) i já bych mu ochotně prominula jeho hrdost, kdyby nepokořil mou." (kap 5)

     Jedna ze vzpomínek, která se mi zapsala v mysli z hodin literatury na gymplu, je spojená se studem (odvažuji se tvrdit, že to samo o sobě není pro středoškoláka nic neobvyklého). Když se probírala právě Austen a, jak překvapivě, Pýcha a předsudek, zmínila jsem, že typická je v knize kritika společnosti. Byla jsem svým učitelem opravena, že ta se v této knize příliš nevyskytuje, a být tehdy tak sebevědomé děvče, na jaké jsem si hrála, poznamenala bych, že nesouhlasím. A snad každá z postav kromě tetičky a strýčka Gardinerových má v sobě dost pošetilosti, hlouposti, nebo jiné povahové vady, aby mi stála důkazem. Nehledě na to, že na Mr. Gardinera je řadou postav nahlíženo svrchu pro jeho zaměstnání. Tehdy poslušně přiznávajíc chybu, dnes si tvrdohlavě stojím za svým tehdejším názorem. I u foxi najdete nepopiratelné vady v charakteru. ^▽^ Rozhodně se nejedná o knihu podobnou Opatství Northanger, ale to mezi svými sourozenci rozhodně vyčnívá.

     "There are few people whom I really love, and still fewer of whom I think well. The more I see of the world, the more am I dissatisfied with it; and every day confirms my belief of the inconsistency of all human characters, and of the little dependence that can be placed on the appearance of merit or sense." 
     "Mám opravdu ráda jen málo lidí a ještě méně je těch, o nichž smýšlím s úctou. Čím víc poznávám svět, tím méně se mi  zamlouvá: den ze dne se mi znovu potvrzuje, že lidská povaha je nestálá a že se sotva mohu spolehnout na zdánlivé hodnoty a moudrost." (kap 24)

     Pokud jste P&P již četli a líbila se vám hlavně pro kapitoly následující po návštěvě Charlotte, doporučuji vám sáhnout po Persuasion / Anně Elliotové, o které se budu v této mini-sérii zmiňovat bohužel až o jako poslední. Řekla bych, že prozkoumává charakter daleko hlouběji, protože se výrazně více věnuje jen své hlavní hrdince, a na samotném závěru mi dala Austen pocit toho "něčeho", co mi v závěru tolika jejích knih chybí. Naopak pokud se vám P&P příliš nezamlouvá, rozhodně bych neodsuzovala autorku jako celek. Vraťte se zpět na úvod k autorce a vydejte se jinou z cest. ^.~



O filmových a seriálových zpracování:

     Začnu jednoznačným diamantem mezi všemi a to šestidílným seriálem od BBC z roku 1995. Výborné herecké role a podání všech postav příběhu a ještě k tomu i velice věrné zpracování (uhýbá hlavně přidáním scény s jezerem a ještě jsem neslyšela fanynku, která by si stěžovala). Není, co víc bych mohla dodat. Pokud si nějaké zpracování chcete pustit, tohle rozhodně nevynechejte.

     Následovat budu trochu méně růžovým pohledem na poměrně dobře známý film z roku 2005. Má rozhodně řadu výhod, mezi které patří soundtrack a úžasný kinematografický zážitek díky nádherným záběrům. Ale příběh je výrazně pozměněn v klíčových bodech a pokud preferujete dabing, najdete v něm více chyb než ve scénáři. Charaktery mnoha postav jsou výrazně pozměněny, ať už jde o ty významnější jako je Mr. Darcy nebo ty, co se objevují v příběhu až později, jako je Georgiana. Fanouškům originálu nebo těm, kteří si chtějí "jen pustit film" před maturou bez čtení knihy (co by takový člověk dělal na blogu o knihách, nevím, ale svět je jich plný ^▽^), vřele doporučuji možnost číslo jedna, ač trochu delší.

     Velice zábavné pojetí najdete na YouTube kanálu The Lizzie Bennet Diaries dokonce i s českými titulky (nastavení v pravém dolním rohu). Lizzie, vysokoškolská studentka s dvěma sestrami - Lydií a Jane - vypráví svůj příběh pomocí vlogů, často za přítomnosti dalších postav. Samozřejmě se jedná o moderní přepracování, ale jde o kvalitní seriál o sto dílech (jejich délka se liší, ale obvykle jsou poměrně krátké), který fanouškům Pýchy a předsudku určitě doporučuji alespoň vyzkoušet.

     K flimu z roku 1940 zmíním, že se mi nelíbil nejen jako zpracování stejnojmenné knihy, se kterou toho mnoho společného neměl, ale nelíbilo se mi jako film obecně. Více slov mu v tomto článku věnovat nechci. ^.^

     Jak jsem již zmínila, Pýcha a předsudek dává slovu klasika zcela nový rozměr, a proto na její motivy byla natočena řada lepších i horších filmů a seriálů. Zmínila bych hlavně skvělé "pokračování" v podobě seriálu Death Comes to Pemberley, ve kterém je velice zajímavě zpracovaná Lydia, a humornou romantickou komedii Austenland, kterou nesmíte brát příliš vážně (a hraje v něm herec Mr. Tilneyho z filmu Northanger Abbey! ^.~). 

     "(...) angry people are not always wise."
     "(...) v zlosti si mmálokdo počíná moudře" (kap 45)

     P.S.: Legální audiobook ke stažení zdarma ve verzi, kterou jsem poslouchala já (namluvenou Elizabeth Klett), najdete zde.

1 komentář:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4 miliony obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~