neděle 1. ledna 2017

Čtenářská výzva a Novoroční předsevzetí 2017

   Protože loňská výzva byla trochu fiaskem, foxi při projíždění doručené pošty emailu náhle osvítilo, že by ji přeci měla zkusit znovu, a tentokrát si nejen sepsat seznam témat, ale také ten seznam někdy otevřít! Nápady by byly, realizace, jako tradičně, poněkud pokulhává. Nicméně tentokrát budu věrna českým kořenům a pokusím se splnit alespoň pár bodů z Čtenářské výzvy 2017 Databáze knih, jejíž témata jsou:

*dramatické odkašlání*

kniha...
#01 - která je starší než čtenář
#02 - která je autorovou prvotinou
#03 - která má na Databázi knih méně než 500 hodnocení
#04 - odehrávající se v budoucnosti
#05 - od severského autora
#06 - jejíž děj se odehrává v Praze
#07 - od držitele Pulitzerovy ceny
#08 - oblíbená rodičů, prarodičů
#09 - odehrávající se na ostrově
#10 - psaná formou deníku
#11 - od autora ze sousedícího státu
#12 - od autora z žebříčku 100 nejoblíbenějších autorů na Databázi knih
#13 - poprvé vydaná v roce 2017 (zcela nová kniha)
#14 - od českého autora
#15 - se zvířetem v názvu
#16 - darovaná kniha 
#17 - která má jednoslovný název
#18 - s jménem v názvu
#19 - kniha pohádek
#20 - jejíž první věta začíná otázkou

   Dále bych ráda aktualizovala svůj pohled na Čtenářskou výzvu Goodreads, ve které si tradičně každý uživatel sám vybere dolní hranici počtu přečtených knih. V loňském roce (2016) jsem měla možnost zjistit, že tento princip na mě bohužel má přesně opačný účinek. Vidět, o kolik knih jsem pozadu, mě demotivuje, sráží, případně mě nutí sahat po kratších nebo lehčích knihách. A proto nastavuji svou čtenářskou výzvu na "jedna" (přesto bych ráda přečetla alespoň 30-50 kousků). Tím získám i více prostoru pro re-reading svých oblíbených knih.

   Chtěla bych se i nadále držet trendu, kdy většinu knih psané anglicky mluvícím autorem budu číst v originále, pokud mi to mé schopnosti dovolí. Tento přístup však poukázal na vznik možného nežádoucího trendu, kdy budu číst více knih od britských a amerických autorů a autorek. Ráda bych do svého repertoáru přidala více tuzemských knih a překladů z jiného než z anglického jazyka.

   Posledním bodem, kterému bych si chtěla věnovat, přestože možná trochu více okrajově, jsou grafické romány nebo komiksy. Je mi zřejmé, že jsem tuto oblast literatury odsouvala stranou. Nebyla jsem si zcela jistá, zda by mě žánrově zaujala. Příběhy superhrdinů mohou být předvidatelné a jejich "nesmrtelnost" často shledávám frustrující, nemám důvod se o své oblíbené postavy obávat. Celá tato úvaha byla samozřejmě zcela mylná, svět komiksů může být velice různorodý a proto bych se o něm chtěla dozvědět něco víc.

   Ráda si přečtu doporučení na knihy, které spadají do jednotlivých bodů Čtenářské výzvy a pokud se o ni pokoušíte nebo si dáváte knihomolská předsevzetí, určitě mi dejte vědět. ^.^

EDIT (02/01/2016): Díky videu Sophie z Portal in the Pages jsem se rozhodla udělat průzkum, kolik knih čtu od mužů a kolik od žen. Z toho malého počtu knih, které jsem přečetla v roce 2016 (nepočítám-li komiks a mangu), jsou autorky (= ženy) jen ve 31%, což je pro mě šokující zjištění. Jen za prosinec mi přibylo pět nečtených knih od mužských autorů a jen jedna o ženy (foto). Ráda bych se tedy v příštím roce pokusila o cílené zavedení alespoň částečné rovnováhy a nedostala se pod úroveň 40% u ženských autorek.

6 komentářů:

  1. Já se výzvy na Databázi účelně účastnit nebudu, ale pokud se mi tam nějaká kniha bude líbit, tak jí tam prostě přiřadím.
    V komiksech a grafických románech mám také velké rezervy, kromě Čtyřlístku jsem žádný komiks snad ani nečetl. Možná ještě Myš Prstenu (Tom a Jerry na téma Pána Prstenů, který měl pár stránek), ale ráda bych si přečetla Myší hlídku, na kterou všude slyším samou chválu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě si nemyslím, že výzvu DK splním kompletně, ale zjistila jsem, že řada z knih, které si chci přečíst, se mi do jednotlivých bodů hodí. ^.^ Obávala jsem se třeba autora, který získal Pulitzera, ale mám na poličce Hodiny od Michaela Cunninghama, ke kterým jsem se stále nedostala.
      S komiksy, grafickými romány nebo mangou je to složité, nečetla jsem jich tolik, abych se cítila oprávněná na ně psát "recenzi", ale určitě jim vyčlením po boční straně vlastní kategorii a třeba ti svým okem nováčka pomohu pár zajímavých kousků objevit. ^.^ O Myší hlídce jsem neslyšela, hned ji přidám na seznam. ^.~

      Vymazat
  2. Není nutné se stresovat jakoukoliv osnovou výzvy. V dnešní době je tolik výzev a návodů "Jak na to", že je to až demotivující. Proto jsem k výzvám začala přistupovat s odstupem, není to povinnost, ale inspirace na dané téma. Tak budu přistupovat i k téhle výzvě. Když budu zadávat knihu jako přečtenou, pouze zkontroluji jestli nezapadne do dané kolonky výzvy (tedy pokud na to nezapomenu :D ).
    Komiksy/grafický román jsem nikdy neměla potřebu číst, ale pokud mě zaujme grafický román/komiks, který tu na blogu budeš mít a bude se mi líbit dle tvé recenze, tak si ho ráda přečtu (prohlédnu? :D ).
    #budemecistivroce2017

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hádej, co mi pomůže s nezapomínáním: BuJo! Jak já se na tenhle koncept plánování těšila... ^▽^
      Jen se neboj, však já ti vnutím Sagu hned při první příležitosti. ^.~ Opravdu si myslím, že by se ti to mohlo líbit. Plánuji se o ní v blízké budoucnosti rozepsat i tady, takže vše bude v trochu koncentrovanější a ucelenější podobě než jen formou nadšeného poskakování a skákání od jedné myšlenky k druhé. ^.~

      Vymazat
  3. Nie som veľmi fanúšik výziev, knižných ani iných, pretože ma vôbec nemotivujú, ale táto vyzerá naozaj dobre. Prajem ti veľa úspechov c:
    ☾ fluidEscence

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ^.^ Pokusím se tu průběžně aktualizovat jak a zda vůbec jsem úspěšná. ^.~

      Vymazat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~