pátek 14. dubna 2017

mini-recenze - Mitosis


(čteno v originále; překlad ???)

RECENZE MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY (prozrazení děje) K PŘEDCHOZÍM DÍLŮM SÉRIE
Steelheart (Ocelové srdce) - recenze

     Trilogie Reckoners (Zúčtovatelé) je mezi prvními dvěma díly obohacena o povídku Mitosis, která sleduje jeden den v životě Davida. Čeští čtenáři o tomto krátkém příběhu, který má méně než padesát stránek, nemuseli slyšet, protože nebyl do češtiny přeložen. Nepřečíst si jej by však byla velká škoda. Brandon Sanderson je totiž mistrem nejen ve psaní bichliček. 

     Do Newcaga proklouzne Výjimečný (Epic) jménem Mitosis, který má v úmyslu zaplnit vakanci po Ocelovém srdci (Steelheart). Jedná se tedy o den značně hektický, který je převážně jednou ze Sandersonových perfektních bojových scén, velmi dynamickou, přesto s detailními popisy. Předpokládat však, že na úkor akce přijde čtenář o úvod a dokonce i mírnou výstavbu světa, by byl velký omyl.

     Díky rychlosti a menšímu rozsahu mě Mitosis nadchlo ještě více než samotné Steelheart (Ocelové srdce). Staví na tom, co už o postavách a jejich aktivitách v Newcagu víme, a může se tak plně věnovat samotnému ději. David stále "vtipkuje", ale ne příliš často, a skrze jeho neobratné vyjadřování je vidět skutečnou inteligenci a vhled do situace, v jaké se jeho město a celá zem nachází.

     The day had finally arrived, a day I'd been awaiting for ten years. A glorious day, a momentous day, a day of import and destinction. / It was time to buy a hot dog. / (...) / It might seem silly, but Sam opening his hot dog stand was one of the most important events this city had seen in ten years. Some of us fought back with guns and assassinations. Others fought back with a little hot dog stand on the corner.

     Mitosis je příběh, který, pokud si jej nepřečtete, nejspíš nijak neovlivní vaše další čtení série. Ale nepřečíst si ho by byla velká škoda.

Recenze na další knihy od Brandona Sandersona:
série Mistborn:
   #1 The Final Empire (Finalní říše) - recenze
   #2 The Well of Ascension (Pramen povýšení) - recenze
   #3 The Hero of Ages (Hrdina věků) - recenze
trilogie Reckoners (Zúčtovatelé):
   #1 Steelheart (Ocelové srdce) - recenze
   #1.5 Mitosis - mini-recenze

2 komentáře:

  1. Skvělý článek :) Hned jsi mě nalákala přečíst si nějakou knihu od Brandona Sandersona :) Všichni si jeho knihy moc chválí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. ^.^
      Já jsem jako první Sandersonovu knihu četla The Final Empire (Finální říši). Pokud se cítíš na úžasnou epickou fantasy, tak je Mistborn lepší místo, kde začít, ale Steelheart (Ocelové srdce) je YA a také výrazně kratší, což by některým čtenářům vyhovovalo více. Tak jako tak má Talpress překlad většiny jeho knih zajištěný. ^.~

      Vymazat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~