pátek 13. ledna 2017

mini-recenze - This Modern Love


(čteno v originále; překlad ???)

     Britský YouTuber Will Darbyshire se rozhodl využít své sledovanosti na sociálních médiích a přeměnit jedinečný nápad ve skutečnost, vytvořil This Modern LoveTázal se svých followerů na otázky spojené s láskou, a přicházely mu odpovědi od lidí všech věkových skupin z celého světa. Z nich seskládal sbírku dopisů, slov, krátkých myšlenek a obrázků, ukazující nám, jak vypadá láska v dnešní době. Jednotliví autoři  jsou natolik různorodí ve svých zkušenostech s láskou, že se v některých uvidíme, nad některými se pousmějeme, jiné nás rozpláčou. Určitě však zanechají stopu.




     Sbírka se skládá z úvodu a tří tématicky oddělených částí - beginning, middle, end - počátečním poblouzněním, vztahem a rozchodem. Ke každé sekci Will Darbyshire píše krátké slovo úvodem, ale dále k samotným textům nepřidává poznámky, nechává je působit samotné. Nic víc než krátký průvodník však není potřeba, cokoli dalšího by rušilo přirozený tok jednotlivých příběhů, a čtenář nepotřebuje od někoho vědět, co si z nich má odnést, pozná to sám.

     Je jistá krása v tom, že nevíme takřka nic o autorech příspěvků, pozmáváme jeho subjektivní pohled zabarvený vřelými emocemi k adresátovi. Pokud se něco dozvídáme, tak je to krátký útržek, moment života, zasvěcený někomu jinému. Můžeme až v samotném závěru odhadnout ze jména jeho pohlaví, za předpokladu, že se rozhodne podepsat. 

     Snad jediné, s čím jsem se necítila za jedno se zpracováním, je poněkud zvláštně působící poděkování. Willa Darbyshira jsem nevnímala jako autora, ale spíš inovátora a konstruktéra. Zmínka lidí, kteří pomohli, aby se nápad stal skutečností, by působila méně nemístně než "děkuji".

     Pokud se k této maličkaté sbírce dostanete, vřele ji doporučuji. Není problém ji přečíst během jednoho dne nebo si ji rovnoměrně rozdělit jako četbu při upíjení ranní kávy nebo čaje. Sama se k ní jistě vrátím, až budu hledat radu a útěchu ve slovech cizinců, kteří procházeli tím samým, čím já. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~