úterý 6. září 2016

read-a-thon - zakázané knihy (oznámení)

     V období od 25/9/2016 do 1/10/2016 probíhá read-a-thon zaměřující se na knihy, které se lidé pokoušeli zakázat a tedy odstranit z institucí jako jsou knihovny a školy. Tento read-a-thon pořádaný Caz z Little Book Owl probíhá v Týdnu zakázaných knih, o kterém si můžete přečíst více zde. Pokouší se tím zviditelnit knihy, které byly zakázány nebo se o jejich zákaz lidé pokoušeli, a podnítit konverzaci na téma cenzury. Caz ve svém videu uvádí několik takových knih stejně jako odkazy na jejich seznamy. Jedním ze seznamů je například TOP 10 knih pro každý rok tohoto století a jistě budete překvapeni tím, jaké knihy se zde vyskytují, podobně jako důvody k jejich zákazu.

     Cenzuře byla podrobena řada autorů. Vždyť i Karel Čapek byl v minulosti zakázán a vyškrtnut ze sylabů škol pro sympatizování s T. G. Masarykem, Robinson Crusoe byl za komunismu nekompromisně proškrtán v takové míře, že přišel o celé své Boha hledající tělo, a prokletí básníci se nacházeli na černé listině napříč moderní historií.

Příklady z trochu historičtějšího Index Librorum Prohibitorum (Seznamu zakázaných knih):
Giovanni BoccaccioDekameron - DK *
Victor HugoChrám Matky Boží v Paříži - DK
Victor HugoBídníci - DK

     Můj postup můžete sledovat na Goodreads, ale určitě budu aktualizovat i článek zde v Liščině knihovničce. Byla bych ráda, kdybych našla další bloggery, booktubery a kohokoli dalšího na české scéně, kdo se tohoto read-a-thonu zúčastní, proto  neváhejte a vložte do komentáře knihy, které vás na toto téma zaujaly, nebo odkaz na svůj článek, video. Svoboda jedince číst knihy tématicky různorodé je velice důležitá a tímto způsobem ji můžeme oslavit.

     Jako inspiraci bych vám ráda nabídla seznam možných knih, které jsem osobně ještě nečetla. Některé si pro read-a-thon nejspíš také vyberu. ^.^ :
- John Green: Looking for Alaska (Hledání Aljašky) - GR / DK
Brian K. Vaughan & Fiona Staples: Saga (Sága) - GR / DK
- Stephen Chbosky: The Perks of Being Wallflower (Ten, kdo stojí v koutě) - GR / DK
                                    (filmové zpracování i pod názvem Charlieho malá tajemství - CSFD)
- Katherine Paterson: Bridge to Terabithia (Most do země Terabithia) - GR / DK
- Lois Lowry: The Giver (Dárce) - GR / DK
- Neil Gaiman: Neverwhere (Nikdykde) - GR / DK
- Vladmir Nabokov: Lolita - GR / DK

* GR = Goodreads (originál); DK = Databáze knih (překlad)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~