středa 3. února 2016

T5W - drsňáci


     A tak tu v mém liščím mini-vesmíru máme historicky první Top 5 Wednesday příspěvek! Dnešním tématem je TOP 5 Biggest Badasses. Pocitové tušení, co to vlastně znamená být badass, máme více méně všichni, ale nebyla bych to já, abych nezneužila Oxford Dictionary pro pěknou definici:

- a tough, uncompromising, or intimidating person
   = drsná, nekompromisní nebo zastrašující osoba

- a formidably impressive person:
   = impozantně působivá osoba

     Mladší generace opěvující a romantizující "drsňáky" má tendenci vnímat tento výraz jako něco pozitivního a inspirativního. A nebudeme si namlouvat, že bych k této skupince nepatřila. ^.~ Proto vám představuji variaci největších drsňáků mého knihomolského života:

     Začněme dětskými krůčky, a to doslova. První příběhy, které jsme ještě my sami ani číst nemohli a tak jsme zneužívali dobrého srdce rodičů a prarodičů, jsou pohádky. Největší badass hrdina mých dětských snů nemohl být nikdo jiný než princ Filip, jak se v disneyovské verzi jmenuje zachránce Šípkové Růženky.

     Přesuňme se do dob, kdy se začala formovat má láska k psaným příběhům natolik, že jsem nedokázala čekat na pro čtení zneužitelného dospělého. Máme tu profesorku McGonagalovou z knih Harryho Pottera od J. K. Rwoling. Při čtení každého dalšího dílu se má úcta k ní a respekt prohlubovaly a jediný, kdo by ji mohl v tomto aspektu konkurovat, je paní Weasleyová. ♥

     Pokročme ke klasice. Někdy je nejdrsnější věcí držet se svých zásad a ze svých morálních hodnot nepolevit, i když nás to láká nejvíce, a v tom může jít příkladem Jane Eyre ze stejnojmenného románu od Charlotte Brontë. V porovnání se současností se mohou zdát některé její postoje extrémní, to však nic nemění na tom, že se nenechala zlomit.

    Celaena Sardothien ze série Throne of Glass (Skleněný trůnrecenze) od Sarah J. Maas mi nyní poslouží jako zástupkyně všech badass hrdinek některých young adult knih. Ty nám dokazují, že ženy nemusí být jen slabé křehké květinky, ale že vůle přežít a touha po dosažení svých cílů mohou z děvčete za jistých okolností vychovat ženy, se kterými si nikdo nemůže beztrestně zahrávat. Manon je sice působivější, ale držme se hlavních postav z prvních dílů. ^.~

     A nakonec přítomnost. Pomalu se blížím ke konci The Final Empire (Finální říše), první knihy z Mistborn trilogie od Brandona Sandersona. Nevím, jak věci dopadnou, protože je to úžasná kniha u níž nejde předvídat konec, ale charismatický Kelsier do "badass kategorie" spadá naprosto jednoznačně.

     A jací jsou vaši oblíbení drsňáci, koho jsem nestoudně opomněla a vynechala? ^.^

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~