pátek 29. ledna 2016

recenze - A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží)


(čteno v originále; překlad vydán nakladatelstvím CooBoo na podzim v srpnu 2016)
You can also read my mini-review in English on Goodreads

     K YA knize A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží) aka "ACOTAR" jsem se dostala přes sérii Throne of Glass (Skleněný trůnrecenze), se kterou se dělí o autorku. Díky svým rozporuplným názorům na první tři díly právě zmíněné série jsem se chtěla utvrdit a najít odpověď na otázku "Byl Skleněný trůn jen výjimkou z pravidla?" Avšak po tomto literárním zážitku se můj obecný postoj ke knihám Sarah J. Maas ještě více rozchází.


     Sledujeme lidskou dívku jménem Feyre, původem z bohaté rodiny, která ovšem v jejím dětství přišla o veškeré prostředky. Otec a dvě starší sestry si na chudobu nikdy plně nezvykli a tak se o chod domácnosti a přežití rodiny stará Feyre sama. Během jednoho ze svých lovů zabije vlka v lese hraničícím s územím, jemuž vládnou mocní magii ovládající Fae. Za smrt svého přítele si přijde vybrat daň obrovské zvíře Tamlin, které předloží Fayre nabídku - buď zemře nebo bude do  smrti žít v říši Fae - a ta volí život. Kdo zná Krásku a zvíře všimne si jistých podobností, protože ACOTAR je jejím převyprávěním (retelling) a v počátcích se v mnoha ohledech své předlohy věrně drží. Celkově nepůsobí v plynulosti zrovna celistvě a každá ze tří částí dějové linky jako by si žádala vlastní recenzi.

     Úvod působí jako zajímavý počátek komplexního příběhu s hlavní hrdinkou, která se typově hodí do young adult žánru a zároveň je uvěřitelná - její mentální a fyzická vyspělost koresponduje jejímu věku a historii. Je díky finanční situaci nevzdělaná, přesto inteligentní, zodpovědná a věrná. Nutno poznamenat že je z ní občas cítit Mary Sueovský charakter a některá její rozhodnutí jsou velice nerozumná, ale tomu se u YA vyhýbá těžce. V počátcích se čtenář také na základní úrovni seznámí se zákonitostmi fantaskního světa i s geografickým rozložením a přístupem lidské rasy. Následuje kýčovitě romantické tělo děje, se kterým jsem osobně neměla problém a s některými scénami jsem byla poměrně spokojená. Přesto bylo těžké si ho zcela užít díky pocitu nucenosti a umělosti. Nejedná se tak úplně o případ insta-love, ale je těžké pochopit co přesně Krásku na krásném Zvířeti zpočátku charakterově přitahovalo. Poslední část byla tou, která jako by ke zbytku knihy nepasovala a to díky přechodům ve stylu psaní a vývoji postavy, které nejsou vůbec vystupňované, ale  okamžité, a i Feyre náhle přichází o některé své charakterové rysy a v jistých okamžicích se slévá s Celaenou ze Skleněného trůnu.

     V případě ACOTAR se jedná o fantasy se světem magických Fae, předpokladem tedy je, že kniha bude obsahovat výstavbu světa i v této oblasti, seznámení se s jejich zvyky, tradicemi a kulturou. Právě toho však nebylo dostatek, přestože prvních sto stran knihy dává opačný pocit díky rychlému pochopení lidského přístupu plného zajímavých detailů. Později v knize se dozvídáme řadu informací o v řádu desetiletí staré historii, nikdy však nepronikneme do života odlišné civilizace a společenství Fae. Omezením by mohl být pohled v prvním rodě, v čemž se ACOTAR liší od Throne of Glass, nebo hrdinčina nevnímavost vlastního okolí. O jisté tradici se dozvídáme, a to o svátku Fae "Fire night", Noc pálení ohňů.

     Tamlin ani Feyre nepůsobí nepříjemně, přesto není snadné si k nim vytvořit takové pouto, možná právě proto, že jsou v příběhu výjimeční, přesto charakterově nezajímaví a jejich jednání ne vždy odpovídá vlastnostem, které jim byly dány. Mnohem více zaujme Lucien, jehož příběh bych si neváhala přečíst v doprovodné novele. ACOTAR je zatím prezentováno jako první díl stejnojmenné trilogie s navazujícím A Court of Mist and Fury, který v originále vychází v květnu 2016 a inspirovat se bude jiným klasickým příběhem. Jistě si ho přečtu, pokud jsem se v něčem díky knihám Sarah J. Maas utvrdila, tak v tom, že sérii nelze soudit podle prvního dílu.

     P.S.: Stejně jako u Throne of Glass autorka zpřístupnila průvodce výslovností. ^.^

Recenze na další knihy od Sarah J. Maas:
série Throne of Glass (Skleněný trůn):
   #0 (povídky) The Assassin's Blade (Krvavé ostří) recenze
   #1 Throne of Glass (Skleněný trůn) - recenze
   #2 Crown of Midnight (Půlnoční koruna) - recenze
   #3 Heir of Fire (Dědička ohně) - recenze
   #4 Queen of Shadows (Královna stínů) - recenze
série A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží):
   #1 A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží) - recenze
   #2 A Court of Mist and Fury (Dvůr mlhy a hněvu) - recenze
   #3 A Court of Wings and Ruin (???) - recenze

EDIT (08/07/2016): Překlad vychází již v pondělí 8.srpna, tedy přesně za měsíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~