pátek 5. srpna 2016

recenze - The Assassin's Blade (Krvavé ostří)


(čteno v originále; překlad vydán nakladatelstvím CooBoo na jaře v únoru 2017)

     Soubor pěti povídek ze světa série Throne of Glass (Skleněný trůnrecenze), The Assassin's Blade, se zaměřuje na Celaenu Sardothien v dobách, kdy pracovala jako nájemná vražedkyně pod Arobynnem Hamelem. Autorka Sarah. J. Maas knihu prezentuje jako "nultou" a je tedy možné ji číst před prvním dílem série (osobně to nedoporučuji), ale zatím po přečtení čtvrtého dílu Queen of Shadows (Královna stínůrecenze) mohu říct, že to není nutné. Přesto jde o rozšíření, které si fanoušek jistě s radostí přečte.


     Povídky nesou tyto názvy a jejich téma je z nich jednoznačné:
#0.1 The Assassin and the Pirate Lord -> Pirátský lord (Celaena a Sam jsou vysláni za králem pirátů, aby vyřídili obchodní záležitosti mezi ním a Arobennem Hamelem)
#0.2 The Assassin and the Healer -> Léčitelka (na cestě, která je trestem od krále assassinů, se Celaena zastaví v přímořském hostinci, zatímco čeká na svou loď, a její život se proplete s místní servírkou)
#0.3 The Assassin and the Desert -> Poušť (svůj trest si Celaena odpykává v Rudé poušti, kde se má naučit poslušnosti od Tichých assassinů)
#0.4 The Assassin and the Underworld -> Podsvětí (Celaena se vrací do Rifthildu (Zlomuvalu) a je jí nabídnuta smlouva  k zavraždění jistého muže ze země Melisande)
#0.5 The Assassin and the Empire -> Říše
K poslední povídce raději nebudu psát stručný úvod pro ty, kdo by chtěli The Assassin's Blade číst před prvním dílem. Jak jsem již zmínila dříve, mé osobní doporučení je začít se sbírkou později, alespoň po přečtení Throne of Glass (Skleněného trůnu) a Crown of Midnight (Půlnoční koruny). Povídky jistě poskytnou propojení informací a rozšíří "rozhled". Po Heir of Fire (Dědička ohně) si lze potom uvědomit, kolik významných osobností Celaena zná a jaký vliv by to mohlo mít na pokračování série.

     Všechny povídky se časově pohybují v rozmezí přibližně jednoho roku, některé se zaměřují na dva dny čekání na loď (Léčitelka) jiné budují příběh v rozsahu měsíce (Poušť). Možná i to má vliv na to, že rychlost příběhů nepůsobí konzistentně, což lze u souboru povídek očekávat. Některé jsou navzdory akčním scénám poměrně táhlé a přestože jejich obsah není bezpředmětný, zkrácení by jim mohlo pomoci a urychlit je.

     Bude se nejspíš jednat o odvážné tvrzení, ale bez poslední povídky (Říše) by se série možná docela obešla. Nejenže její hrubý obsah se čtenář dozví v prvním a druhém díle přirozeněji, ale velkou část detailů a scén se dozvídáme ve čtvrté knize a příběh je ve výsledku převyprávěn znovu, opět mnohem přirozeněji, pomocí postupného odhalování. 

     Některé mile, jiné nemile překvapí, že Sam Cortland je prototypem ideálního přítele dětských snů. Nelze ho než "milovat", ale jako literární postava je nudný, dvoudimenzionální a předvidatelný. Kdo ovšem velice zaujme je Arobynn Hamel, který ve mě vyvolává podobné pocity jako Petyr (Littlefinger/Malíček) Baelish z fantasy série A Song of Ice and Fire (Píseň ledu a ohně), známé spíš svým seriálovým zpracováním Game of Thrones (Hra o trůny). Arobynn je velice zajímavý, protože čtenář si nikdy nemůže být jistý, co skutečně cítí, nad čím přemýšlí a jaký je důvod pro jeho činy. Ráda bych se o něm dozvěděla více, ale nechtěla bych ho poznat, tím by ztratil své kouzlo.

     Celkově bych sbírku The Assassin's Blade doporučila už jen z důvodu, z jakého jsem si ji přečetla sama - ze zvědavosti. Podle nakladatelství CooBoo by měl překlad vyjít již na jaře 2017 a do té doby si můžete krátit čas říjnovou Queen of Shadows (Královnou stínů) nebo za pár dní vycházejícím A Court of Thorns and Roses (Dvorem trnů a růží; recenze). Mou nejoblíbenější povídkou byla rozhodně Poušť pro rozvoj Celaenina charakteru a objevení řady nových, potenciálně důležitých postav. A vaše?

Recenze na další knihy od Sarah J. Maas:
série Throne of Glass (Skleněný trůn):
   #0 (povídky) The Assassin's Blade (Krvavé ostří) recenze
   #1 Throne of Glass (Skleněný trůn) - recenze
   #2 Crown of Midnight (Půlnoční koruna) - recenze
   #3 Heir of Fire (Dědička ohně) - recenze
   #4 Queen of Shadows (Královna stínů) - recenze
série A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží):
   #1 A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží) - recenze
   #2 A Court of Mist and Fury (Dvůr mlhy a hněvu) - recenze
   #3 A Court of Wings and Ruin (???) - recenze

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~