středa 21. září 2016

tag - vyzkoušej kapitolu (#01)

     Někteří si možná všimli, že na BookTube se rozrůstá tag s názvem Try a Chapter, který prvně představila BookParadise. Jeho princip je přímočarý: vyberete si alespoň pět knih, které vás zaujaly, přečtete si první kapitolu každé z nich a rozhodnete, se kterou budete pokračovat dál. Nebyla bych to já, abych se nerozhodla poupravit pravidla, a tak jsem si k tomuto tagu přizvala parťačku.

     Ahoj, já jsem již zmíněná parťačka a budu psát v rámci tohoto projektu touto krásnou fialkovou barvou a pod jménem Chuikita. Vždy jsme s foxi probíraly knihy, které jsme četly, a tak mě přizvala k tomuto projektu.

     Pravidla jsou jednoduchá. Každá na začátku vybereme 5 knih, které nás osobně zaujaly, a potom společnými silami vybereme top 5 knih, které využijeme pro náš tag. Naším cílem je najít dokonalou knihu pro buddy reading, tedy společné čtení, a celým procesem vás provedeme. May the odds be ever in their favor!

Chuikita i foxi v kavárně, obě připravené se zápisníčky a psacími potřebami. ^.~

     Vybranými knihami se stávají (prosím bubny...):
- Brent Weeks: The Black Prism (Černý arcimág) - GR / DK *
- Jojo Moyes: The One Plus One (Jeden plus jedna) - GR / DK
- Brandon Sanderson: ElantrisGR / DK
- Colleen Hoover: Ugly Love (Odvrácená tvář lásky) - GR / DK
- Rainbow Rowell: Fangirl - GR / DK
- Niel Gaiman: The Sleeper and The Spindle (Spáčka a vřeteno) - GR / DK
- Ben Aaronovitch: Rivers of London (Řeky Londýna) - GR / DK
- Victoria Aveyard: Red Queen (Rudá královna) - GR / DK
- Kai Meyer: Die Seiten der Welt (Stránky světa) - GR / DK
- Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor (Muži, kteří nenávidí ženy) - GR / DK
* GR = Goodreads (originál); DK = Databáze knih (překlad)

     Nyní k našim poznámkám, postřehům a pocitům... Připravte si čaje, kávy atd., tohle bude chvíli trvat. ^.~

Colleen Hoover: Ugly Love (Odvrácená tvář lásky) - 1. kapitola: 14 stran

     V první kapitole se Tate, jež nás obě překvapila tím, že je její jméno ženské ^▽^, stěhuje do bytu svého bratra, který je pilot a bydlí tedy v "domě pro piloty." Tate se setká s dveřníkem (~výtaho-přivolavačem), Kapitánem, který má svůj okouzlující humor, a na chodbě před bytem potkává za neobvyklých okolností Milese – opilého kamaráda svého bratra, zhrzeného láskou k jisté ženě (přítelkyně? sestra?).

     Tate mi přišla jako jedna z klasických hlavních postav New Adult literatury. Průměrná mladá žena plná plánů do budoucna a samozřejmě prošla již několika vztahy, které neskončily zrovna happyendem. Ocenila jsem způsob, jakým autorka psala z jejího pohledu - Tate přemýšlí přirozeně a odhalování její osobní minulosti se zdá nenucené, vždy spojené s aktuálním dějem.

     Dle mého názoru je Miles další hlavní postavou, která rozhýbá Tatin život. Nutno podotknout, že Miles dokonce brečí a je svým chováním zklamán, což mě trochu zarazilo. Byla to moc velká koncentrace citů muže a přišlo mi to trochu kýčovité. Slzy jako hrachy bychom mu odpustily, ale "podivnou touhu protagonistky dotknout se jeho jizvy" opravdu ne. 

     Knihu bych dle 1. kapitoly hodnotila poměrně kladně. Hezky se četla, děj měl spád s minimem zbytečností a nechyběl ani dobrý vtip. Nutno podotknout, že jsme četly český překlad, který se alespoň v 1.kapitole povedl (tedy až na kořenky v lednicity skutečně překvapily :D ). Mně se také líbila, věty jsou psané tak, že skutečně zaujmou, a odstavce se ve výsledku čtou samy. Tomu pomáhá i do textu vpletený humor. Přestože je konec kapitoly poklidný, zvědavost zůstává.

Victoria Aveyard: Red Queen (Rudá královna) - 1. kapitola: 10 stran

     "Nesnáším první pátky v měsíci." Tahle věta překvapila, kdo by pátky neměl rád? No v průběhu kapitoly jsem se dozvěděla, proč je Mare ráda nemá, a naprosto ji v tomto ohledu chápu. Den, kdy Rudí musí přijít do hlediště arény, aby shlédli souboj mezi Stříbrnými (šlechta), kteří mají určité schopnosti. Ke schopnostem bych podotkla, že jejich pojmenování mi přišla neskutečně vtipná. No přeci jenom Kytkáři je opravdu vtipné pojmenování. 

     V této knize mi přišlo, že se autorka inspirovala starověkým Římem - Gladiátorské zápasy - ukázka moci a bohatství Stříbrných, mohou si s Rudými dělat, co chtějí. Také jistá (vzdálená ^.~) podobnost se sérií Hunger Games - velkolepá show v aréně pro vynucení poslušnosti a ukázání moci (tentokrát z řad těch lepších).

     Děj kapitoly jistě zaujal, ale byla jsem trochu zklamaná umělostí v oblasti zakomponování historie v pohledu vypravěčky. Dlouhé nerozbité úseky nenavazovaly přirozeně a úryvky textu byly vložené jen za účelem co nejdříve čtenáři podat informace. Spolu s občasnou repetitivnosti a pocitem zbytečnosti některých dialogů pro mě zpracování jinak zajímavého příběhu nebylo dostatečné. Sarkasmus Mare byl ovšem příjemně osvěžující.

     Na začátku kapitoly mě kniha moc nezaujala. Nic nového, co bych do této doby četla. Konec mě překvapil a jsem velmi zvědavá, jak bude kniha dál pokračovat. Nečekám od ní nic velkého a hlubokomyslného, ale mohla by to být kniha mého gusta, která mě zavede do zajímavého světa (doufejme) a prožiji spolu s hlavní hrdinkou nečekaná dobrodružství. Rudá královna zaujala i hnidopicha jakým jsem já, jen si ji musím přečíst po něčem ve vyjadřování průměrném, abych ji neměla tendenci srovnávat.

Kai Mayer: Stránky světa - 1. kapitola: 4 strany

     Tato kniha je jak stvořená pro velké milovníky knih, což jsme snad všichni, kdo čteme tento blog (pokud čtou takhle dlouhý článek, tak jednoznačně ^▽^). První kapitola má jen 4 stránky, což je na posouzení velmi těžké. :D Popisuje pocity dobrodružné Furie při čtení knih nebo při vstupu do knihovny. 

     "Furia na něco takového neměla čas. Ne když byla ve hře kniha." No nevidíte se v této postavě? Já tedy ano. Já měla štěstím na krajíčku. Opravdu velice uspokojivé čtení pro knihomola - bude to jeden velký citát. A jak hezky má formulované věty! Ach...

     Kapitola mi prozradila, že nás čeká výlet do ohromné knihovny ve Furiině domě, která je nekonečná a plná přečtených i nepřečtených knih a zajímavých dobrodružství. Knihovna, která žije svým vlastním životem. Není to snad sen každého bookaholica? (tady se říká bookoholik, foxi je totiž ňouma - viz email a instagram) 

     Musím také podotknout, že tahle kniha má naprosto nádherný obal. :D I vnitřní stránky, samotná kniha pod papírovým přebalem, zlatá šňůrka... Dokonalé. Originál je napsaný v němčině, takže se občas setkáme s trochu zapeklitými slovy, které (bohužel nebo Díky Bohu!) překladatel nepřeložil. To nemohu posoudit, můj druhý cizí jazyk měl být francouzština, ale překlad se zdá být perfektní. Jedním z důvodů, proč preferuji recenzování originálu, je, že nesoudím překlad. V tomto případě by snad mohlo být knize jedině přilepšeno. 

Brent WeeksThe Black Prism (Černý arcimág) - 1. kapitola: 9 stran

     Musím říct, že je pro mě hrozně těžké o této kapitole cokoliv napsat, a tak vám popíši děj. Hlavní hrdina se vydává za brzkého rána pod rouškou mlhy na bývalé bitevní pole, kde hledá luxiny. Je těžké popsat, co vlastně luxin je, ale dle mého je to něco jako síla, kterou vládnou mágové v tomto světě, která se dokáže přeměnit v něco pevného, kapalného i plynného. Kip narazí na padlého arcimága, který byl zajat vojsky místního „království“. 

     Mágové se nazývají barvomágové a vládnou různými barvami určité barvě ze světelného spektra. Obě si s Chuikitou ve fantasy sériích libujeme v propracovaných magických systémech. Těžko po pár stranách říct, zda bude magie tohoto světa na vyšší úrovni, ale už na počátku rozhodně zaujme.

     Kip díky arcimágovi zjistí, že se v okolí nachází armáda „království“ a chystá se napadnout jeho město. Jedením z důvodu je skutečnost, že se místní starostka odmítá podílet na rebelii panovníka území, což se zmíněnému panovníkovi samozřejmě nelíbí. Další a podle (šíleného a tedy ne zcela důvěryhodného) arcimága hlavní důvod je právě 15-ti letý Kip, který v sobě něco mocného skrývá. Kip nakonec arcimága osvobodí a ten se obrátí proti vojsku a jeho mágovi.

     Pro mě je tuhle knihu podle 1. kapitoly velmi těžké zhodnotit, protože mi naprosto vyrazila dech. Děj v celé kapitole byl krásně plynulý a přečetla jsem to doslova jedním dechem. Byla jsem až zklamaná, že už kapitola končí. Dle mého názoru stará dobrá fantasy, která je pro mě naprosto nepřekonatelná. Byly jsme si jako kamarádky prostě souzené, heh? ^.~ Díky tomu jsem tuto knihu postavila na první příčku našeho hodnocení. I já ho mám na předních příčkách, zdá se, že v sobě bude mít Černý arcimág něco jedinečného i pro svůj žánr. Pokud bych měla najít drobnost, která mě potěšila, je to vlastní způsob klení postav, takový milý detail. ^.^

Rainbow RowellFangirl - "úvodník" + 1. kapitola: 9 stran

     „Úvodník“ je článek jak vystřižený z Wikipedie o sérii Simon Snow – autorka, názory okolí, názvy dílů atd. Tady jsem se ohromě pobavila, když jsem si všimla velké podoby této fiktivní série s Harrym Potterem. Název 7. dílu, Simon Snow a sedmý dub, mě opravdu pobavil. :D (Znalí fanouškové HP možná pochopí) Nostalgie určitě zapůsobí a zahřeje u srdce. Někteří se i pousmějí nad podobností mezi sebou nejmenovaným fanouškem a jeho posedlostí, nejčastěji právě HP. Já po pravdě vidím i jistou podobnost se sérií The Magicians (Mágové), ale to může být jen náhodné. Uvidím v budoucnu po přečtení knihy. ^.~

     Příjezd na vysokou, nová spolubydlící, smutný rodič (viděla bych to spíš na nějaký psychický stav), povahou rozdílné dvojče, Wren, která Cath nechá bydlet s někým cizím. To vše popsané velmi podrobně v jedné kapitole. Bohužel na mě tohle vše moc dobře nezapůsobilo. Je možné, že další kapitoly budou lepší, ale po dočtení první kapitoly jsem knihu netoužila dál číst. 

     Umím si představit, že pohled na svět očima Cath nebude pro řadu čtenářů příjemný. Její úzkostlivost je značně frustrující, ale tak už to v životě úzkostlivých lidí bývá. Pocit blížící se paniky by se možná mohl považovat za akční začátek knihy, ale rozhodně to tak nepůsobí a některé úseky se zdají zbytečné. Jako u Red Queen mám při čtení pár stran Fangirl pocit, že námět a myšlenka jsou dobré, jen provedení trošku pokulhává.

     Pokud jste milovníky YA conterporary, možná se vám kniha bude líbit, ale mě vůbec nezaujala. Proto jsem ji zařadila na poslední místo v mém hodnocení. Však i Ugly Love by se dalo považovat za NA contemporary romance a zpracování i tempo první kapitoly se zdá nadřazené. My jsme tak rozmazlené... ^▽^

Spoilerující obrázek vložený dříve za účelem oddělení výsledků od názorů.

BUBNY PROSÍM (opět), naše výsledky - jakou knihu bychom si chtěly v tento okamžik nejvíce přečíst? (nejedná se nutně o "nejhorší první kapitolu," v dlouhodobém horizontu si chceme přečíst všechny)
1 -      Černý arcimág              Stránky světa
2 -      Rudá královna             Černý arcimág
3 -      Stránky světa               Ugly love
4 -      Ugly Love                    Rudá královna
5 -      Fangirl                        Fangirl

     Po zprůměrovaní hodnocení se na jeden a půltém a tedy nejvyšším místě objevuje The Black Prism (Černý arcimág)! Následovaný Stránkami světa, Rudou královnou, Ugly Love a Fangirl. Skutečnost, že se knihy dostaly do finále, je sama o sobě velkým úspěchem, a proto prosím o potlesk pro naše soutěžící! 

     Nějak mě to chytlo, těm, kdo zatleskali, uděluji pomyslnou zlatou hvězdičku.

     Celkově bych tento „pokus“ shrnula jako velmi přínosný. Zkusila jsem si ohodnotit knihu podle 1.kapitoly, což bylo v některých případech velmi těžké, přečetla jsem všech 5 kapitol v jeden den a hned po sobě a prodiskutovala na místě s foxi. Na kterou jsi musela neustále čekat, protože foxi je nejen hrdým majitelem titulu ňouma, ale také hlemýžď. Doufám, že vám náš „pokus“ pomůže v rozhodování jakou knížku si přečíst jako první, pokud máte některé z našich 5 knih i ve svém seznamu „K přečtení“. A hlavně bychom vás rady motivovaly k vyzkoušení tohoto tagu! Pokud jste dočetli až sem, tak vás asi celý koncept dostatečně zaujal. ^.~

     Jedná se o tag, takže se očekává, že bude někdo označen. No, to provedu prvně, je to docela děsivý krok (strach z odmítnutí je pěkně fujky věc, to vám povím). Takže, ehm ehm... Označuji Báru z Bookish Dream, Neliss z The Bookland, Giraffe Andy z Nejen knižní blog... a Markétu z Markéta Čte. Ehm, takže tak. ^.^

     A na závěr ode mě velké DĚKUJI Chuikitě, která tohle celé se mnou ve své krásně fialkové barvičce absolvovala, a doufám, že jsem ji neodradila a ještě někdy se ke mně přidá. ^.^

EDIT (30/10/2016): Neliss s kamarádkou Michelle k tagu také napsaly článek a můžete si jej přečíst pod tímto odkazem

2 komentáře:

  1. Super nápad a pozerám, že ste sa aj pekne zhodli. :) :D Inak, vďaka za nomináciu, dnes sa mi konečne podarilo zverejniť vlastný príspevok.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé! Dnes jsem si ho přečetla a zpracovaly jste ho děvčata úžasně. ^.^
      S Chuikitou jsme nejspíš hodně přispěly k výsledné vzájemné shodě tím, že jsme každou knihu ihned po přečtení kapitoly probraly. Na našich debatách má položené základy i několik mých recenzí. ^.~

      Vymazat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~