pátek 15. července 2016

recenze - Heir of Fire (Dědička ohně)



(čteno v originále; překlad vydán nakladatelstvím CooBoo v dubnu 2016)
You can also read my mini-review in English on Goodreads

RECENZE MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY (prozrazení děje) K PŘEDCHOZÍM DÍLŮM SÉRIE
Throne of Glass (Skleněný trůn) - recenze
- Crown of Midnight (Půlnoční koruna) - recenze

     Heir of Fire (Dědička ohně), třetí díl populární série od autorky Sarah J. Maas. Jen těžko k uvěření, že tento skvost je příbuzným mělkého romantického letního čtení, kterým je Throne of Glass (Skleněný trůn). 

     Nedlouho po přistání na břehu země Wendlyn na Celaenu dopadne tíha všeho, co se stalo a bylo odhaleno na konci Crown of Midnight (Půlnoční koruny). Pocit viny ze smrti přítelkyně Nehemie, své rodiny a utrpení lidu Terrasenu spojený s odmítáním přijetí jména Aelin ji dovedou k depresím a sebenenávisti. To ovšem nezabrání její vzdálené tetičce Maeve, královně Fae vládnoucí ve městě Doranelle, aby o ni neprojevila zájem a nevyslala jednoho ze svých bojovníků, Rowana (Jeřába), aby ji přivedl. Mezitím se v Riftholdu (Zlomuvalu), hlavním městě Adarlanu, objevuje nechvalně proslulý generál Aedion a zamíchá životem korunního prince Doriana a kapitána stráží Chaola. Krom těchto dvou linek se ještě objevuje třetí, spojená se železozubou čarodějnicí Manon, jejíž klan spolu s dvěma dalšími kývne na dohodu s králem Adarlanu.

     Zdá se, že je toho hodně, a také tomu tak je. Manon a Celaenu od sebe není těžké oddělit díky odlišnému prostoru a rozdílnosti jejich vnitřního "zvuku", to samé nelze říct o postavách v Riftholdu (Zlomuvalu), které je těžké od sebe navzájem separovat. Tomu nepomáhá ani často se měnící pohled mezi postavami v průběhu jedné kapitoly, což se děje, přestože jsou postavy v jedné místnosti a v doslechu.

     Objevuje se řada nových postav a každá má svůj osud k vyřčení. Například Manon se s časem prokáže být skutečnou badass hrdinkou, kterou není radno brát na lehkou váhu, a její a Celaeniny kapitoly nelze než tiše hltat. Avšak jsou tu i staré známé tváře, jako Dorian a Chaol, kteří nejspíš mají valnou část své třetiny knihy ze sentimentálních důvodů. Ve výsledku jsou kapitoly, od kterých nelze odtrhnout zrak, odděleny těmi, skrz které je pekelně těžké se prokousat. Celkově se tím rychlost děje značně zpomalovala. Proto, když jsem prvně dočetla Dědičku ohně, jsem byla plná emocí a dojmů, přesvědčená, že se mi do rukou dostalo jedno z nejlepších YA fantasy pod sluncem. Ale jak už to se zamilováním bývá, postupně jsem nabyla smyslů a uvědomila jsem si, že lásku a uctívání si vlastně zaslouží "jen pouhé" dvě třetiny.

     Autorka ještě více zapracovala na hloubce postav a postupně vytvořila vztah mezi ženou a mužem, který není založen na romantických citech. Takových je v YA literatuře jak šafránu a o to víc si jej vážím. Oba jsou plní předsudků a víc než to jeden o druhém nevědí. I jen částečná vzájemná důvěra je něco, na čem oba musí pracovat, ne něco, co je dáno. A překvapivě se s podobnou situací nesetkáváme v Dědičce ohně jen jednou, přestože Abroxos svým vzhledem nepřipomíná člověka ani vzdáleně. A ti, kdo si na romantiku potrpí, se jí v malé míře dočkají také. Jen je třeba upozornit, že vztahů tohoto typu je zde výrazně méně než v předchozích dílech a jediný zmíněný je zářným příkladem předvídatelné instantní lásky.

     Po nedávném znovu-přečtení této knihy (ano, až tak se mi líbila) začínám se souborem povídek The Assassin's Blade, ke kterému byste zde našli recenzi odhadem první týden v srpnu a jeho překlad plánuje nakladatelství CooBoo na jaro 2017. Povídky se zaměřují na Celaenu v době, kdy pracovala pro Arobynna Hamela, a z BookTube se ke mně doneslo doporučení přečíst si je před čtvrtou knihou, Queen of Shadows,  jejíž překlad se objeví na pultech knihkupectví už na podzim tohoto roku. A pro ty, kdo by rádi objevili více knih od Sarah J. Maas, tu bude v srpnu A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růžírecenze), první díl k její nové stejnojmenné trilogii.

     P.S.: Protože se ukázalo, že čtení knihy na Kindle není ideální, pokud si chci názvy míst často spojovat s přesným umístěním na mapce kontinentu Erilea, stáhla jsem si obrázek z oficiálních stránek Sarah J. Maas do telefonu. Vřele tento postup doporučuji, protože mapka, kterou najdete zde, našla velké využití. ^.~

Recenze na další knihy od Sarah J. Maas:
série Throne of Glass (Skleněný trůn):
   #0 (povídky) The Assassin's Blade (Krvavé ostří) recenze
   #1 Throne of Glass (Skleněný trůn) - recenze
   #2 Crown of Midnight (Půlnoční koruna) - recenze
   #3 Heir of Fire (Dědička ohně) - recenze
   #4 Queen of Shadows (Královna stínů) - recenze
série A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží):
   #1 A Court of Thorns and Roses (Dvůr trnů a růží) - recenze
   #2 A Court of Mist and Fury (Dvůr mlhy a hněvu) - recenze
   #3 A Court of Wings and Ruin (???) - recenze

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~